Початок сезонної епідемії грипу

Початок сезонної епідемії грипу

2022-11-14T20:32:38+02:00 16.11.2022|

Міністерство охорони здоров’я розподілило по регіонах України 193 тис. доз вакцини від грипу, отриманих як гуманітарну допомогу. 

«Вакцина захищає від всіх штамів грипу, що будуть циркулювати в цьому році. Безоплатні щеплення можуть отримати особи з груп ризику. Передусім, йдеться про медиків, вагітних, людей похилого віку із хронічними захворюваннями. Це важливо, адже грип може мати важкий перебіг та спричинити серйозні ускладення: пневмонію, отити, синусити, менінгіт та взагалі призвести до смерті», – повідомив застуник міністра – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

За його словами, Україна цього року отримала 30 тис. вакцини від грипу в межах механізму PIVI та 163 тис. доз від фармацевтичної компанії «Sanofi». Розподіл вакцини здійснювався з огляду на потреби регіонів. До прикладу, Закарпатська та Дніпропетровська області отримають близько 9 тис. доз, Київська – понад 10 тис. доз, Одеська – більше 14 тис., Полтавщина та Львівщина отримають близько 7 тис. доз.

Щеплення від грипу не входить до національного календаря щеплень, тому є платною послугою. Утім, люди, що входять до груп ризику, отримають щеплення безкоштовно. Зокрема, військовим виділили майже 56 тисяч доз.

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні цього епідсезону циркулюватимуть такі штами грипу:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Віруси грипу циркулюватимуть одночасно з коронавірусом, захворюваність на який хоч і пішла зараз на спад, але сам вірус не зник. Чергової хвилі коронавірусу очікують вже у січні.

До групи найбільшого ризику належать діти до 5 років, вагітні, люди з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної системи, цукровим діабетом, ожирінням та імунодефіцитними станами, ті, хто контактує з великою кількістю людей. Цим категоріям лікарі радять вакцинуватися у першу чергу.

Вакцинація від грипу належить до рекомендованих, тобто, людина повинна сама купити вакцину. В аптеках є чотирикомпонентна вакцина «ДжіСіФлю», її вартість приблизно 300 грн. Вакцинуватися придбаною вакциною можна у поліклініці.