Зміни, які дійсно на часі: як працює оновлене антитютюнове законодавство?

Зміни, які дійсно на часі: як працює оновлене антитютюнове законодавство?

2022-11-07T21:13:27+02:00 07.11.2022|

11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового Закону 1978-IX, який підсилив вже наявні обмеження у бездимному законодавстві. Зокрема, Закон розширив перелік місць, де не можна курити, а також визначив, що відтепер там заборонено вживати не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом з пристроями для нагрівання тютюну. 

Як продемонструвало нещодавнє опитування КМІСукраїнське суспільство очікувало на такі законодавчі зміни. Так, 86% опитаних підтримують розширення переліку громадських місць, вільних від куріння, а 80% — схвалюють заборону використання ТВЕНів у громадських місцях. 

Наслідок апгрейду бездимного законодавства — здоровіші умови для життя, адже ризик нараження на пасивне куріння у громадських місцях став набагато нижчим. Хороші новини для тих, хто постійно стикався з вторинним тютюновим димом на роботі, — зокрема, люди, які працюють у закладах харчування, відтепер захищені Законом та можуть перебувати на робочому місці без шкоди для здоров’я.

Проте головне — зміни відбулися не лише в нормативних документах, а й у свідомості молоді та дітей. Вживання тютюну вже не толерується суспільством так, як раніше, і юний українець, спостерігаючи все менше курців у громадських місцях, відповідно, має меншу спокусу спробувати сигарету або ТВЕН.

Як саме діють нові “бездимні” заборони?

Закон 1978-IX врегулював роботу суб’єктів господарювання практично всіх форм власності. Нині заборона на куріння тютюнових виробів, кальянів, електронних сигарет та ТВЕНів разом з пристроями для нагрівання тютюну діє в приміщеннях та на території закладів ресторанного господарства, навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, закладів охорони здоров’я, підприємств, установ та організацій, на станціях і вокзалах, у громадському транспорті тощо. У разі порушення Закону суб’єкти господарювання мають сплатити штраф у розмірі 1 000 грн, а в разі повторного протягом року порушення — 10 000 грн. Також місця та заклади, охоплені законодавчими обмеженнями, зобов’язані розмістити графічний знак і текст про заборону куріння на своїй території, інакше отримають штраф у розмірі 1 000 грн. Завантажити макет для друку наліпки можна тут.

Дещо розширеними є норми Закону щодо закладів ресторанного господарства. Адміністрація зобов’язана проінформувати персонал про нові правила, а також прибрати попільнички та кальяни як рекламні атрибути для заохочення до куріння. Відповідальність за порушення норм Закону — штраф у розмірі 3 000 гривень та 15 000 гривень у разі повторного порушення протягом року.

Якщо відвідувач закладу чи установи відчуває, що його обкурюють, варто не соромитися та звернутися із зауваженням до адміністрації. А в разі відсутності реакції — звернутися до поліції за номером 102 або скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, що порушує норми бездимного законодавства. 

Якщо ж ви помітили порушення, що стосується не лише куріння в закладі харчування, ви зможете швидко передати звернення про недотримання законодавства через новий сервіс  Центру громадського здоров’я. З його допомогою можна подати скаргу:

– на куріння у заборонених місцях;

– на рекламу тютюнових виробів;

– на нелегальну торгівлю тютюновими виробами;

– на наявність заборонених предметів для куріння у закладах громадського харчування.

 

А що там з кальянами?

Хоча новий Закон діє вже понад три місяці, у суспільстві досі не вщухають дискусії щодо куріння кальянів. Хтось вважає, що кальяни тепер не можна курити ніде й ніяк, дехто наголошує, що їх вживання так і не торкнулися законодавчі зміни.