Як оформити інвалідність особам, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану в Україні

Як оформити інвалідність особам, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану в Україні

2022-10-17T19:04:22+03:00 18.10.2022|

На період дії на території України воєнного стану встановлення інвалідності вперше або проведення медико-соціальної експертизи вимушено переселеним особам, які перебувають за кордоном, проводиться з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України», тобто екстериторіально і заочно. 

Якщо у людини є необхідні медичні документи й обстеження, їй потрібно надіслати їх українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о). 

Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. 

Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності. 

​Що стосується повторного проходження МСЕК особами з інвалідністю і дітьми з інвалідністю довідка про інвалідність яких закінчилась у період дії воєнного стану і які знаходяться за кордоном, то зазначеним особам постановою КМУ від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» продовжено строк дії інвалідності, відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.