Чи можливо пройти МСЕК на тимчасово окупованій території

Чи можливо пройти МСЕК на тимчасово окупованій території

2022-08-03T15:56:08+03:00 03.08.2022|

Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну деякі території країни опинилися під тимчасовою окупацією, на певних ділянках ведуться активні бойові дії – це значно ускладнює або унеможливлює роботу медико-соціальних експертних комісій в цих зонах. 

Через ці обставини не працюють комісії в Луганській і Донецькій областях, а також діє обмежена кількість комісій у Херсонський, Харківській та Запорізькій областях.

Натомість в Україні продовжують працювати медико-соціальні комісії там, де є можливість їх функціонування попри ведення бойових дій та зберігаються відносно безпечні умови для життя. 

Якщо внутрішньо переміщеній особі необхідно пройти медико-соціальну експертну комісію, то слід діяти в залежності від того, яка саме документація потрібна. 

Якщо необхідно відновити документи, що залишилися на тимчасово окупованій території, необхідно звернутися до органу соціального захисту, який володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю і може зробити для особи витяг, або звернутися до лікаря за місцем перебування і повторно пройти МСЕК.

Централізований банк даних осіб з інвалідністю (ЦБІ) — це комплексна система, яка створена для обліку інформації про забезпечення осіб з інвалідністю соціальними та реабілітаційними послугами, засобами реабілітації, санаторно-курортним лікуванням, автомобілями тощо.

У разі, коли особи з інвалідністю перебувають за кордоном, їм потрібно зв’язатися із сімейним лікарем в Україні й надіслати йому медичні документи. Відповідно лікар оформить направлення на проходження МСЕК, а комісія проведе експертизу заочно на підставі наданих документів.

МОЗ нагадує, що протягом дії воєнного стану й шести місяців після його припинення/скасування українці мають право звертатися до МСЕК для встановлення інвалідності заочно й незалежно від місця проживання чи перебування.

Ці положення регламентуються постановою КМУ від 08.03.2022 КМУ № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України». 

  • Для відновлення медичної документації (результатів обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, реабілітаційних рекомендацій) зверніться до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. Лікар приймає рішення про відновлення медичних документів через Електронну систему охорони здоров’я та/або проводить додаткові обстеження для відновлення подальшого лікування.
  • Якщо необхідно відновити інші документи або поновити довідки МСЕК чи необхідність проходження медико-соціальної експертизи, особа може звернутися до медико-соціальної експертної комісії за місцем перебування, і лікарі МСЕК спільно з лікарями закладів охорони здоров’я підкажуть шляхи розв’язання проблемних питань.

На сьогодні усі медико-соціальні експертні комісії в центральних і західних регіонах працюють у штатному режимі і мають змогу допомогти усім ВПО у відновлені і отримані втрачених довідок МСЕК.