Як запобігти зараженню вірусом грипу

Як запобігти зараженню вірусом грипу

2022-02-14T11:44:07+02:00 14.02.2022|

Щорічна вакцинація – найкращий спосіб знизити ризик зараження сезонним грипом та серйозних ускладнень захворювання. 

Вакцинуватися від грипу можуть дорослі і діти віком від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Дітям до 9 років, які раніше не були вакциновані від грипу і не мали підтверджених випадків захворювання на грип, потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Всім іншим – одна на сезон.

Вакцинуватися від грипу можна впродовж усього епідемічного сезону. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 7.02.2022 року з початку епідсезону в Україні проти грипу вакциновано 155 570 осіб. 

Разом із тим, існують ефективні способи створення бар’єрів для потрапляння вірусу до нашого організму. Вони не можуть замінити щеплення, проте знижують ризик інфікуватися. 

Грип передається від хворої людини, яка знаходиться поблизу, чхає або кашляє. Вірус грипу може до 8 годин залишатися на поверхнях різних предметів (наприклад, столах, прилавках, дверних ручках, змішувачах та ін.). Тож, торкнувшись їх, також можна захворіти. 

Ці дії допоможуть уникнути зараження:

Мийте руки

Ретельне миття рук допоможе захистити вас від вірусів і бактерій. Якщо у вас немає доступу до води й мила, використовуйте антисептик. 

Дотримуйтеся дистанції та уникайте хворих

Коли хворієте, тримайтеся на відстані від інших, щоб захистити їх від хвороби.

Прикривайте рот і ніс, коли кашляєте або чхаєте

Цим можна запобігти зараженню тих, хто поруч. Віруси грипу поширюються переважно повітряно-крапельним шляхом, коли люди з грипом кашляють, чхають або розмовляють.

Залишайтеся вдома, якщо захворіли

Якщо можливо, залишайтеся вдома, коли ви хворі. Це допоможе запобігти поширенню вірусу.

Уникайте контакту рук із ротом, носом і очима. 

Не забувайте дезінфікувати поверхні, до яких часто торкаєтеся, вдома, на роботі чи в школі, особливо коли хтось поруч хворіє. 

Ведіть здоровий спосіб життя

Достатньо спіть, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато рідини та вживайте поживну їжу.