Поради для правильного і нешкідливого для організму виходу з посту

Поради для правильного і нешкідливого для організму виходу з посту

2021-04-28T10:39:49+03:00 28.04.2021|

Вже цієї неділі завершується Великий піст, а всі, хто його дотримувався, мають подбати про прийнятний для організму шлях виходу з посту.

Якщо відразу накинутись на всі продукти, які були заборонені, то можна випадково добряче собі нашкодити. Піст триває аж цілих 48 днів, тому різко виходити з нього – небезпечно.

Лікарі зазначають, що від різкої зміни раціону страждає весь організм. Тому, із посту треба виходити вдвічі менше часу, ніж тривав він сам, а їжа має бути легкою, без надміру смаженого чи жирного.

За час посту людина відвикає від білкової їжі. Організм перестає виробляти ферменти, що розщеплюють м’ясо, яйця і молочні продукти. Тож при різкій зміні раціону виникає важкість, здуття, спазми. Після посту страждає вся травна система, а найчутливішою до переїдання є підшлункова залоза.

Тож основні поради для правильного і нешкідливого для організму виходу з посту є такими:

  • Їсти варто потроху і часто, кожні 3–4 години. Кефір і йогурт допоможуть організму звикнути до непісної їжі.
  • Можна невеликий шматок запеченої або тушкованої свинини, яловичини, курки, індички чи кролика. Але не ковбасу. Качку можна на шостий день після посту.
  • Їжте невеликими порціями, не налягаючи на яйця і паски. Яйце дозволене одне, бо перевантажує печінку.
  • Пийте багато води. Це заспокоїть шлунок і прожене голод. Рекомендується випивати склянку води за півгодини до того, як сядете за стіл або через 1-2 години після прийому їжі. Але пам’ятайте, запивати їжу – не потрібно.
  • Забудьте на деякий час про цукерки та свіжу випічку, хоча б на перші 3-5 днів. Їсти бажано ті паски, які спечені ще в Чистий четвер.
  • Корисно їсти білу рибу, политу лимонним соком. Він заміняє шлунковий сік.
  • Будьте обережні з алкоголем. Після посту краще вживати сухе вино (не більше 100-200 мл).