Вакцинація дорослих

Вакцинація дорослих

2021-07-22T11:49:04+03:00 22.07.2021|

Побутує міф, нібито щеплення роблять лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація. Так само дорослим обов’язково треба вакцинуватися проти окремих недуг, якщо вони не отримали захист від них у дитинстві.

Згідно з Календарем профілактичних щеплень, вакцинація від дифтерії та правця призначена не лише дітям, а й дорослим. Імунітет проти цих недуг зберігається близько десяти років. Тому необхідна ревакцинація.

Дорослим роблять планові щеплення проти дифтерії та правця кожні десять років. Така імунізація у державних закладах охорони здоров’я безкоштовна.

Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, здійснюють вакциною АДП-М у віці 26 років із подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом десять років від попереднього щеплення АДП-М.

Якщо у дитинстві ви не вакцинувалися або точно про це невідомо, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М — спочатку першу дозу, через місяць — другу, через шість місяців після другої — третю.

В усіх областях України є безоплатна і якісна вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена, яку застосовують для дорослих.

Переглянути наявність вакцин у вашому регіоні можна на сайті МОЗ України. Якісна та безпечна вакцина є в усіх регіонах України і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.

Докладніше про дифтерію, її симптоми та можливі ускладнення.

Докладніше про правець та його особливості.

За 10 місяців 2018 р. в Україні зареєстровано дев’ять випадків захворювання на дифтерію (серед них — троє дітей і шестеро дорослих) та 17 випадків захворювання на правець (п’ятеро дітей та 12 дорослих).

Пам’ятайте: вчасно зроблене щеплення допоможе сформувати імунітет і захистити від смертельно небезпечних захворювань!