Майже 900 медзакладів вже створили медичні висновки щодо тимчасової непрацездатності

Майже 900 медзакладів вже створили медичні висновки щодо тимчасової непрацездатності

2021-07-19T21:00:52+03:00 19.07.2021|

З 4 червня в Україні розпочався перехідний період впровадження електронних лікарняних. Цей процес триватиме до 31 серпня, згідно з наказом МОЗ від 1 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки». Медичний висновок про тимчасову непрацездатність – це перший та найголовніший електронний документ, з якого і починається процес формування електронного лікарняного. 

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов’язані формувати заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності. Незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України.  

Станом на 19 липня: 
– 892 медичні заклади скористалися новим функціоналом в електронній системі охорони здоров’я. На сьогодні створено 17 832 медичні висновки. Понад 13 тис медвисновків підписано електронним підписом лікаря та автоматично відправлено в електронний реєстр листків непрацездатності.
– 60% закладів, які почали користуватися новим функціоналом, надають первинну медичну допомогу, 40% – спеціалізовану. Менше 5% електронних документів позначені як створені помилково. 
– Найбільшу кількість медвисновків створили у КНП Кам’янської міської ради “Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3” – 798, з них підписано – 687.

Дмитро Черниш, директор Департамента розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ
“Запровадження електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність – важливий етап цифрової трансформації в системі охорони здоров’я. А також – у побудові системи ефективного електронного документообігу. Це продовження планомірного переходу від паперових довідок до електронних медичних висновків, які формуються на основі даних з електронної медичної картки. Загалом впровадження е-лікарняного робить процес підтвердження тимчасової непрацездатності прозорішим та зручнішим і для пацієнтів, і для роботодавців, і для лікарів та покращує якість надання сервісу для кожного громадянина”.

Статистику створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність можна побачити на новому дашборді НСЗУ

Наголошуємо, що до 31 серпня медичні заклади формуватимуть як медичні висновки про тимчасову непрацездатність, так і видаватимуть бланки листків непрацездатності. Рішення про вид документу, що видається пацієнту для підтвердження його факту тимчасової непрацездатності приймає лікар.