Безоплатні медичні послуги: маршрут пацієнта із захворюваннями травного тракту

Безоплатні медичні послуги: маршрут пацієнта із захворюваннями травного тракту

2021-05-06T10:40:05+03:00 06.05.2021|

Знайти медичний заклад, що надає безоплатну допомогу за Програмою медичних гарантій, можна на сайті НСЗУ у розділі “Е-дані”, на дашборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення” або за номером контакт-центру НСЗУ 16-77.

Пацієнту важливо знати, що при будь-якому погіршенні здоров’я, якщо не йдеться про  невідкладні випадки, першим до кого потрібно звертатися – це лікар, з яким укладена декларація. Тож, якщо виник дискомфорт чи біль у ділянці травного тракту, слід обов’язково звернутися до лікаря з яким уклали декларацію. Він проконсультує та, за потреби, призначить додаткові обстеження або випише електронне направлення до гастроентеролога чи іншого спеціаліста.

Щоб потрапити на консультацію до спеціаліста чи пройти обстеження, потрібно обрати заклад, який має договір з Національною службою здоров’я України на пакет амбулаторної допомоги – “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”. Знайти такий медичний заклад можна на сайті НСЗУ у розділі “Е-дані”, на дешборді “Укладені договори про медичне обслуговування населення” або за номером контакт-центру 16-77. Щоб дізнатися, чи є у закладі потрібні фахівці і обладнання, радимо зателефонувавши безпосередньо у лікарню.

Якщо захворювання хронічне і пацієнт має лікуючого лікаря, при погіршенні стану здоров’я, є можливість звернутися до нього без направлення лікаря первинної ланки. Зважаючи на стан здоров’я, чинники ризику та спадковість, лікар з яким укладена декларація, чи профільний спеціаліст може також виписати направлення на гастроскопію. Це обстеження, яке дає можливість оцінити стан стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки. Воно дозволяє при необхідності провести маніпуляції та операції. Наприклад, взяти матеріал для гістологічного дослідження, зупинити кровотечу, видалити новоутворення тощо. 

Гастроскопія є пріоритетною послугою у Програмі медичних гарантій, оскільки дозволяє виявити онкологію органів травлення на ранніх стадіях. Дослідження безоплатне, якщо є направлення лікаря. Пройти гастроскопію можна у закладах, що мають договір з НСЗУ на цю послугу. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, таку діагностику для виявлення онкологічних захворювань рекомендують призначати пацієнтам від 50 років. Якщо лікар виявив захворювання, яке потребує стаціонарного лікування, зокрема операції, то пацієнт за направленням лікаря також отримає цю послугу безоплатно в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування. Якщо пацієнт звертається до медзакладу у невідкладному стані, лікарі надають йому допомогу без направлення. І незалежно від того, чи має він декларацію з лікарем первинної ланки.