Важливо!!! Щодо проведення ПЛР тестування на COVID-19 в області

Важливо!!! Щодо проведення ПЛР тестування на COVID-19 в області

2021-01-15T10:33:40+02:00 15.01.2021|

У Волинській області, як і в Україні в цілому, спостерігається прогнозований ріст захворюваності на COVID-19, ситуація залишається напруженою. Про те що вірус не відступає, свідчать нові повідомлення із країн Європи про швидке поширення цієї інфекції. Міністерство охорони здоров’я оновило інформацію щодо країн із значним поширенням COVID-19. Серед сусідніх до нас країн до червоної зони увійшли Республіки Польща та Білорусь, а також Словенія, Чеська Республіка, Словаччина, Російська Федерація та інші.       

Якщо на початку 2021 року кількість осіб із підтвердженим випадком COVID-19 в області не перевищувала 100, то за вчора зареєстровано 221 випадок коронавірусної хвороби, 3 людей померло.

В зв’язку із цим продовжують виникати питання щодо проведення тестувань на коронавірусну хворобу методом ПЛР.

Тож якщо ви чи ваші рідні маєте симптоми будь-яких гострих респіраторних захворювань або контактували із хворим на COVID-19, в нашій лабораторії ви можете пройти тестування на COVID-19 безкоштовно. Не обов’язково чекати на втрату нюху та смаку або ж на утруднення дихання, аби здати ПЛР-тест. Цей аналіз доступний також для хворих, що мають ознаки застуди.

Для цього слід звернутися до свого сімейного лікаря у поліклініці чи центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Крім того, безоплатно перевіряють на коронавірус також осіб із ознаками пневмонії, тих, у кого при проведенні дослідження методом ІФА виявлено IgA, IgМ, IgG до нового коронавірусу та недужих, які підлягають плановій госпіталізації.

На сьогодні спроможність вірусологічної лабораторії становить 2,5-3 тис. аналізів на добу. Результат заклад охорони здоров’я, який надсилав зразки для дослідження, отримає протягом 6 – 12 годин (максимально 24 години).

В даний час наша лабораторія проводить дослідження методом ПЛР для 71 закладу охорони здоров’я області,  працює щоденно, включаючи вихідні та святкові дні.

Проте, мають місце випадки, коли окремі лікарі, мотивуючи довготривалим терміном виконання тесту, направляють хворих до приватних лабораторій, котрі проводять тестування на платній основі. Затримки із отриманням результату можуть бути пов’язані із невірною логістикою, проблема може виникати лише при затягуванні термінів доставки зразків із закладів охорони здоров’я на дослідження до вірусологічної лабораторії.

Тож якщо ваш сімейний лікар з якихось причин не пропонує таке дослідження, можете самі заявити про своє бажання його здати. При відмові у безкоштовному проведенні ПЛР дослідження ви можете зателефонувати до Контакт-центру МОЗ із протидії поширенню COVID-19 за тел. 0-800-60-20-19.        

Також, з початку цього року відбулись зміни у механізмі відбору біологічного матеріалу для тестування. Донедавна матеріал відбирався мобільними бригадами, котрі виїжджали за місцем проживання хворого або контактного.

Натомість на сьогодні створено пункти тестування на базі Центрів надання первинної меддопомоги та інших закладів охорони здоров’я. Медики виїжджають лише до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

Для забезпечення безперебійного забору та доставки біоматеріалу на ПЛР дослідження нами придбано близько 200 тис. пробірок із стандартним транспортним середовищем, котрі передаються до закладів охорони здоров’я області,  відповідно до їх потреб та заяв.

Від початку поширення COVID-19 на Волині, методом ПЛР проведено близько 137 тис. тестувань, 95% від усіх досліджень – обласним лабораторним центром.

З початком епідемічного сезону на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, лабораторний центр може досліджувати аналізи не лише тих, хто має симптоми COVID-19, а й недужих на сезонні вірусні захворювання.

 Якщо відчули симптоми захворювання, негайно звертайтеся до сімейного лікаря й не займайтеся самолікуванням.

Закликаємо Вас, шановні громадяни, до  свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров`я власних дітей!