Яких основних принципів інфекційного контролю слід дотримуватися громадянам під час ослаблення карантину?

Яких основних принципів інфекційного контролю слід дотримуватися громадянам під час ослаблення карантину?

2020-05-25T08:59:51+03:00 26.05.2020|

Враховуючи послаблення карантинних заходів на території України, з метою протидії розповсюдження COVID-19 важливо нагадати про необхідність дотримання громадянами основних рекомендацій:

  1. самоізоляція у разі виникнення будь-яких симптомів респіраторних захворювань – лихоманка, кашель, нежить, біль у горлі;
  2. утримуватися від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань;
  3. у разі підвищення температури тіла або погіршення самопочуття під час виконання робочих обов`язків, негайно проінформувати керівництво;
  4. дотримуватися фізичного дистанціювання — не менше 1,5 метра;
  5. регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання;
  6. дотримуватися респіраторного етикету — прикривати рот та ніс при кашлі/ чханні зігнутою рукою або паперовою серветкою;
  7. утримуватися від дотиків до обличчя та слизових оболонок.

Керівникам закладів громадського харчування та інших закладів, на які розповсюджуються умови послаблення карантину, слід створити безпечні умови праці та  дотримуватися основних принципів інфекційного контролю, а саме:

  1. організувати виробничі процеси таким чином, аби працівники могли дотримуватися фізичного дистанціювання (не менше 1,5 метра);
  2. навчити персонал основним алгоритмам використання засобів індивідуального захисту, проінформувати, що маску слід замінювати кожні 3 годи або раніше, коли вона стала вологою, також заборонено застосовувати одноразові медичні маски повторно;
  3. навчити персонал техніці гігієнічної обробки рук згідно з рекомендаціями ВООЗ;
  4. забезпечити запас засобів індивідуального захисту, рідкого мила, паперових рушників, спиртовмісного антисептика в достатній кількості відповідно до робочого процесу;
  5. організувати проведення регулярного вологого прибирання із застосуванням мийних засобів. Під час прибирання приміщень обов`язково проводиться очищення поверхонь, з якими часто контактують працівники (наприклад, ручки дверей, умивальники). Приміщення мають регулярно провітрюватися. Кожен працівник має користуватись виключно особистими засобами індивідуальної гігієни, а також індивідуальним посудом та столовими приладами;
  6. забезпечити моніторинг ефективності та дотримання протиепідемічних заходів працівниками закладу;
  7. організувати проведення термометрії працівникам.