Обережно, кліщі! Кліщовий енцефаліт

Обережно, кліщі! Кліщовий енцефаліт

2020-04-08T09:44:45+03:00 08.04.2020|

 В період пандемії COVID-19 та запроваджених карантинних обмежень,  коли доводиться багато часу проводити вдома, прогулянка в парку чи виїзд на природу приносять справжнє задоволення. Адже це –  фізична активність, приємна емоційна розрядка та заряд бадьорості. Якщо є можливість провести час на свіжому повітрі – нею варто скористатися! Проте не забувайте дотримуватися соціальної дистанції, триматися подалі від сторонніх людей та проводити час лише в колі своєї сім’ї.

Також під час прогулянки в парку чи за містом необхідно пам’ятати про небезпеку, яка чатує на нас у високій траві. Це – кліщі, від укусів яких варто максимально оберігатись.

У цій статті лікарка-імунолог, фахівчиня Волинського обласного центру здоров’я Ірина Грабовська-Микитюк пояснює, як кліщ «полює» на людину, як вберегтися від його укусів та чим небезпечний кліщовий енцефаліт. В наступних публікаціях ви зможете прочитати про хворобу Лайма і туляремію, до яких також призводять укуси кліщів.

Кліщі – дрібні комахи класу Павукоподібні. У світі налічується сотні тисяч видів кліщів, які живуть на абсолютно різних територіях планети і мають надзвичайно розвинений нюх, що дозволяє їм відчувати жертву на відстані декількох метрів. На  Волині  поширений лісовий європейський кліщ, який одночасно може бути переносником кліщового енцефаліту та хвороби Лайма.

Сезонна активність кліщів в Україні спостерігається з березня до листопада з двома піками активності у квітні-травні та серпні-вересні. У 2012 році було зафіксовано рекордну кількість укусів кліщів, а Волинь традиційно є лідером за кількістю випадків хвороби Лайма. Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, за будь-якої погоди. Вони присмоктуються до людини не лише під час її перебування на природі, а й через деякий час після відвідування пакової зони, залишившись на одязі, речах. Їх можна «підхопити» в електричці чи автобусі від попутника, котрий повертається з лісу, занести в дім з букетом квітів чи домашнім улюбленцем.

Для укусу кліщ вибирає м’які (з найтоншою шкірою) і теплі ділянки тіла (під поясом, пахвами, колінами, на шиї, за вухами, між лопатками), які в першу чергу варто оглянути після повернення із лісу чи парку. Укус кліща безболісний, оскільки його слина містить знеболюючі речовини. Кліщ присмоктується впродовж 15-20 хв, а кровоcмоктання може тривати до 12 діб.

Волинь є ендемічною зоною поширення туляремії, кліщового енцефаліту та бореліозу (хвороби Лайма), які передаються саме через укуси кліщів.  

Кліщовий енцефаліт – захворювання, що викликає ураження головного та спинного мозку вірусом, який передається при укусах інфікованими кліщами чи при розчухуванні місця укусу та втиранні в шкіру слини чи тканин кліща. Вірус кліщового енцефаліту  – серйозна проблема для країн Центральної та Східної Європи. Щорічно у світі реєструють близько 13 тисяч важких випадків хвороби, коли пацієнти потребують госпіталізації. Майже щорічно випадки кліщового вірусного енцефаліту реєструються і у Волинській області.  

Починається кліщовий енцефаліт зазвичай із грипоподібного стану (гарячки, болю голови, а також болю у спині та м’язах, катаральних явищ (нежить, біль, першіння у горлі) чи кишкових розладів). Після чого з розвитком хвороби можуть виникнути нестерпне блювання, конвульсії, непритомність, зневоднення. Часто після перенесеної хвороби залишаються стійкі нервово-психічні розлади (сильний біль голови, депресія),  порушення слуху, паралічі, атрофія м’язів, адже вірус вражає нервову систему.

Ефективних методів лікування кліщового енцефаліту не існує, як і ефективних способів постконтактної профілактики. Але є ефективна специфічна профілактика – щеплення проти кліщового енцефаліту.

Хто потребує вакцинації від кліщового енцефаліту насамперед? Це  – населення територій,  де поширена інфекція, люди, які їдуть у відповідну зону; люди, які працюють у сільському господарстві, геологічних експедиціях, дератизаційних чи дезінсекційних організаціях, лісових господарствах, займаються благоустроєм зон відпочинку тощо. Потребують щеплень також туристи і дачники.

Існує декілька вакцин, виготовлених на основі вбитого вірусу кліщового енцефаліту для дітей та дорослих. Дізнатись про них можна за посиланням.

 https://www.who.int/immunization/diseases/tick_encephalitis/ru/

 Курс вакцинації складається з двох доз. Щеплення можна робити впродовж усього року, включаючи епідемічний сезон. Ревакцинацію проводять одноразово через рік після завершення курсу вакцинації.  Ефективність вакцинації 97-100% у 90% вакцинованих. Захисний ефект триває більше 3 років від моменту курсу первинної вакцинації, після чого потрібна ревакцинація.

 

Отже, після прогулянки зніміть одяг та ретельно його витрусіть, уважно огляньте свою шкіру та шкіру тих, з ким були на природі. Якщо знайшли кліща, який присмоктався, не намагайтеся самостійно його «витягнути», а зверніться до сімейного лікаря чи в травмпункт, де вам допоможуть.  Якщо ви шанувальник туризму чи  походів, відпочинку «на природі» чи належите до групи ризику інфікуватися кліщовим енцефалітом – вакцинуйтеся!

Нехай сонце над вашою головою буде лагідним, а світ довкола – безпечним! Будьте здорові!