Проведено засідання колегії управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Проведено засідання колегії управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

2020-02-07T11:28:35+02:00 07.02.2020|

 06 лютого проведено засідання колегії управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Розпочав засідання начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін, він зазначив, що у 2019 році зусилля управління та підпорядкованих комунальних закладів охорони здоров’я були спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази, оснащення медичною апаратурою, запровадження нових форм роботи і передового досвіду, втілення нових методів діагностики та лікування.

За рахунок коштів бюджету розвитку міста для проведення капітальних видатків комунальним підприємствам охорони здоров’я виділено 11,5 млн грн на закупівлю медичної апаратури та обладнання, а також проведення капітальних ремонтів. Крім того, з бюджету міста виділено 68,7 млн грн на виплату заробітної плати медиків, медикаментозне забезпечення, харчування у стаціонарах та утримання підприємств.

Він розповів, що в 2019 році в КП “Луцька міська клінічна лікарня” проліковано понад 22 тисячі хворих, третина з яких не є мешканцями Луцької міської територіальної громади, а КП “Луцький клінічний пологовий будинок” прийняв майже 6500 пацієнтів, з яких більша половина не лучани.

На потреби галузі охорони здоров’я міста у 2019 році затверджено річний кошторис загального фонду в обсязі 306 млн грн. Розмір середньої заробітної плати працівників первинної медичної допомоги — 12268 гривень та вторинної — 5799 гривень. Обсяг власних надходжень закладів становить 41,4 млн грн.

Доповідь додається  Підсумкова колегія за 2019

Виконувач повноважень міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт, який взяв участь у засіданні колегії, повідомив, що медична галузь в минулому році показала себе на високому рівні, та всі завдання, які ставилися перед медиками, виконані. У нас висококваліфіковані, освічені та належним чином підготовлені лікарі і медичні сестри. Наші керівники вміють, знають, можуть та все роблять для того, щоб підпорядковані їм комунальні заклади належним чином працювали. “Ми працюємо спільно і керівництво міста робить все для того, щоб медична галузь виконувала основну функцію — забезпечувала здоров’я лучан”, – зазначив він.

“Те, що з місцевого бюджету на галузь охорони здоров’я виділено 100 мільйонів гривень — свого роду показник. Показник того, що галузь охорони здоров’я не байдужа для міста, для керівництва міста. Щоб ви розуміли, за ці гроші ми б могли повністю комплексно відремонтувати проспект Волі, як ми це плануємо робити. Є маса інших закладів, які чекають коштів, але, на жаль, бюджет міста у нас невеликий. Ми знайшли оптимальну середину використання коштів. Ми, вкладаючи кошти, все прораховуємо, але я б окремо виділив кошти, які в кінці минулого року нам довелося витратити на зарплати працівників вашої галузі. Це ті гроші, які в бюджеті ніхто не передбачав, це ті гроші, які мала заплатити держава. Коли ми плануємо бюджет і закладаємо певну суму грошей — ми їх передбачаємо і знаємо, що вони потраплять до бюджету. А от в кінці року нас ставлять перед фактом, і ми, виконуючи функцію держави, починаємо знімати ці гроші з інших об’єктів, це називається форс-мажор. Але я думаю, що жоден працівник не відчув на собі, що місто не підставило плече допомоги галузі медицини, якою ми пишаємося. Я буду тішитися, якщо наші працівники охорони здоров’я скажуть, що ми теж відчуваємо, що керівництво міста дбає про нашу галузь”, – підкреслив Григорій Пустовіт.

Окремо секретар міської ради подякував керівникам медичних закладів за закупівлю обладнання та зроблені в медичних закладах ремонти, які не лише сиділи і чекали, коли місто виділить гроші, а шукали можливості та інвесторів: “Дуже важливо, що людина, яка приходить до лікувального закладу повинна в першу чергу бачити комфортні умови. Якщо вона приходить і бачить обдерті стіни, то вона не вірить, що лікар зможе її вилікувати. Інша справа, коли приходить у заклади, де зроблено капітальний ремонт, психологічно вона вже готова до того, що тут працюють лікарі, які її вилікують. І ми над цим теж працюємо, ми це теж розуміємо”.

  Григорій Пустовіт  розповів про майбутнє територіального медичного округу: “Сьогодні ми повинні собі сказати скільки у нас є структур, які дублюють одна одну. Ми повинні оптимізувати структуру. Інколи це болюче, але інколи це треба робити. Інколи, якщо не зробиш хворому боляче, то він не вилікується. Можливо для когось буде боляче, але ми повинні розуміти, що якщо хочемо мати майбутнє, то повинні сьогодні рахувати кожну витрату. Тому що багатіють не тим, що заробляють, а й тим, що економлять”.

“У нас сьогодні є первинка та вторинка, і вони не повинні дублюватися. Багатьом закладам, які звикли працювати комплексно, прийдеться перелаштуватися. Не ми придумали цю реформу, але ми повинні її виконати. Ми повинні чітко зрозуміти, що трьох-чотирьох поліклінік не буде, і півтори поліклініки не буде. Є центр первинної медичної допомоги, є клінічна лікарня — кожен має свої функції. Трошки зменшуються можливості лікарні, але це не зменшує можливостей нашої медичної галузі. Я хочу, щоб ви з розумінням до цього віднеслися. І цей процес, що йде до завершення, нормально завершився. Іншого шляху немає. Давайте працювати у філософії тієї реформи, яка сьогодні проводиться в Україні. Я хочу подякувати усім за роботу в 2019 році. 2020-ий буде складніший. Кожен наступний рік ставить перед нами нові вимоги та виклики, випробування. У нас є знання, досвід та розуміння, амбіції, самоповага та повага людей, і ми можемо спільно з вами вирішити будь-які завдання, яке стоїть перед медичною галуззю, управлінням охорони здоров’я та комунальними закладами”, – резюмував Григорій Пустовіт.