Круглий стіл до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

Круглий стіл до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами.

2019-07-26T12:53:26+03:00 26.07.2019|

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цей день покликаний сприяти поширенню інформації у суспільстві про проблему захворюваності на гепатити В і С, необхідність вчасного виявлення інфікованих осіб та їх лікування. Ситуацію із поширенням захворюваності га вірусні гепатити на Волині напередодні обговорили в обласному центрі громадського здоров’я.

– Руслан Морочковський, директор Волинської обласної інфекційної лікарні зазначив, що на сьогодні лікування від гепатиту С потребують більше 700 волинян. Захворюваність стабілізувалася і впродовж декількох останніх років в медустанові виявляють 100-150 нових випадків інфікування. Загалом в реєстрі обласної інфекційної лікарні – близько 2700 осіб (це – усі пацієнти, які будь-коли лікувались тут).

– Микола Якимчук, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради, наголосив на необхідності вакцинації дітей від гепатиту В, яке є обов’язковим в Україні з 2002-го року. Згідно з Національним календарем щеплень, діти першого року життя отримують три дози вакцини, що дало можливість знизити рівень інфікування дітей до 1%. Це – надзвичайно важливо, адже інфікування вірусом гепатиту у дитячому віці призводить до хронічних форм хвороби, наслідки яких – важкі ураження печінки. Щепитися можуть і дорослі, придбавши вакцину за власні кошти. Для них також необхідно 3 дози вакцини.

– Олена Макаренко, директорка обласного центру профілактики і боротьби з ВІЛ-СНІДом, наголосила: «Обов’язковому обстеженню на гепатити В, С та ВІЛ підлягають уразливі групи населення, зокрема споживачі ін’єкційних наркотиків. Раз на 2 роки ми проводимо біоповедінкові дослідження, в рамках яких, в стислі терміни (2 місяці) обстежуємо 250 – 300 осіб. Рівень інфікованості серед них сягає 60%. Серед жінок, задіяних в комерційному сексі, та чоловіків, які мають секс з чоловіками, цей відсоток значно нижчий. Проте все одно рівень інфікованості сягає 3-5% ».
– ВIЛ-сервісна організація, БФ «Шанс» займається самообстеженням уразливих груп. Соціальний працівник БФ «Шанс» Андрій Гринішин зазначив: «Ми обстежуємо вразливі групи самостійно, тобто це роблять соціальні працівники. Хоча на досвіді США та європейських країн доведено, що стимулює уразливі групи до тестування саме самообстеження – коли вони допомагають один одному це робити. Цей процес називається «асистоване тестування». Соціальні працівники під час тестування допомагають не фізично, а розказують послідовність дій. Зараз такі процедури ми проводимо на гепатити В, С, ВІЛ та сифіліс серед споживачів ін’єкційних наркотиків, жінок комерційного сексу та чоловіків, які мають секс з чоловіками».