У Луцьку почали видавати електронні рецепти

У Луцьку почали видавати електронні рецепти

2019-04-12T10:40:51+03:00 12.04.2019|

Луцькі центри первинної медичної допомоги розпочали виписувати електронні рецепти для отримання медпрепаратів за урядовою програмою “Доступні ліки”, відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року №135 «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів».

Як повідомив начальник управління Луцької міської ради Микола Якимчук отримати електронний рецепт можна лише у сімейного лікаря або педіатра, з яким у пацієнта підписана декларація. Запуск електронного рецепта став можливий завдяки переходу програми «Доступні ліки» до Національної служби здоров’я України. Це дозволяє пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, програма стала ще доступнішою для пацієнтів.

Є певні проблеми з функціонуванням аптечних інформаційних систем, які дозволяли б обмінюватися інформацією з центральною базою даних електронної системи охорони здоров’я .

Міські центри первинної медичної допомоги продовжують вести активну підписну кампанію, та очевидно, новація з впровадженням електронних рецептів уже підштовхнула людей у березні-квітні поспішити з укладенням декларацій: на даний час таким документом володіють майже 173 тисячі лучан.

– Користуючись нагодою, закликаю людей звернутися у центри ПМД, щоб укласти декларації, – повідомив Микола Якимчук. – Тому, що з 1 липня цього року має розпочатися реорганізація вторинного рівня медичної допомоги: її надаватимуть медики-спеціалісти тільки за скеровуванням сімейних лікарів. Це ще одна причина підписати декларацію, аби отримати  , певні діагностичні обстеження та оперативні втручання .