Епідемічна ситуація із захворюваністю на кір

Епідемічна ситуація із захворюваністю на кір

2018-11-06T11:20:20+02:00 06.11.2018|

В області загострилась епідемічна ситуація із захворюваністю на кір. Щотижнево реєструються нові випадки, більшість із котрих серед дітей навчально-виховних закладів.

За останній тиждень захворіло 79 мешканців Волині, що у 2,2 рази більше ніж попереднього тижня, коли було зафіксовано звернення 35 осіб з цією хворобою. Це спричинено погіршенням епідемічної ситуації у двох адміністративних територіях: Луцький район (захворіло 53 особи), м. Луцьк (13 осіб). В інших районах захворюваність спорадична.

За оперативними даними у 2018 році на Волині на кір захворіло 1550осіб, що перевищує середній показник по Україні майже у 2 рази.  Діти до 17 років становлять 70%. Найбільш  ураженою є вікова група від 1 до 9 років. Зареєстровано 72 спалахи кору – 23 в школах, 3 в закладах дошкільної освіти, 3 у професійно-технічних учбових закладах, 1  на підприємстві «Кромберг енд Шуберт»  та 42 в побуті.  70% із загальної кількості захворілих не були щеплені проти кору або щеплені з порушенням календаря.

Діючих спалахів на сьогодні  в області 6: в ЗОШ-2 (ЗОШ №2 м.Луцьк (3 хворих), НВК с. Підгайці Луцького району (50 хворих), підприємство «Кромберг енд Шуберт» (28 хворих), ВПРУ будівництва і архітектури  (3 хворих) , 2 спалахи в побуті по 3 хворих (м. Луцьк та Луцький район).

Ускладнилась ситуація з захворюваності кором в с. Підгайці  Луцького району, де  кількість хворих на сьогодні   зросла  до 64 випадків, захворіло 50 учнів місцевої школи,  уражено  22 класи,  відбувається   масове поширення захворювання серед  неорганізованого населення. Спалах  кору  в школі зумовлений низьким рівнем прищепленості, котрий становив 73%, на даний час становить 87%,  при нормативному 95% – 98%.

В зв’язку з епідемічною ситуацією розпорядженням голови Волинської облдержадміністрації  прийнято рішення  на територіях, де  зареєстровані спалахи кору, продовжити  канікули у закладах загальної середньої освітии до  11 листопада 2018 року та  не дозволяти відвідування  закладів дошкільної та загальної середньої освіти дітям, яким не проведено вакцинацію відповідно до календаря  профілактичних щеплень, затвердженого Міністерством  охорони здоров’я  України. Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки у відповідності до  ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

В зв’язку з зростанням захворювань на кір, оператиивний штаб по кору Міністерства охорони здоров’я ухвалив рішення щодо розширення по епідпоказах  вакцинації як дітям до 18 років так і дорослим, котрі належать до груп ризику, медичних працівників, освітян, студентів навчальних закладів, представників силових відомств, учасників бойових дій без обмеження віку.

Керівникам закладів охорони здоров’я, освіти,торгівлі, транспорту, державних установ, органів влади та місцевого самоврядування направлено інформаційний лист щодо організації роботи з профілактики кору та дифтерії.

Кір має серйозні ускладнення. Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою. На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Невакциновані медичні працівники найбільше наражаються на ризик захворіти.