Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

2018-10-24T15:50:16+03:00 24.10.2018|

Щороку 24 жовтня відзначають Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Цей день заснований за ініціативи міжнародної організації Rotary International, щоб привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт, який можна попередити за допомогою вакцинації.

У Луцьку в межах відзначення Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом влаштують забіг, конкурс дитячих малюнків, перегляд 3D фільму та інші заходи.

Дійство відбудеться 27 жовтня на Театральному майдані, початок о 9:30, — повідомили організатори.

Тема акції — запобігання поліомієліту. Вона є актуальною для України, оскільки досі перебуває в переліку країн, де зберігається ризик спалаху поліо через низький рівень охоплення щепленнями.

Окрім забігу, на Театральному майдані відбудеться конкурс дитячих малюнків, перегляд 3D фільму, майстер-клас «Числографіка» та виступи на тему вакцинації.

Також 24 жовтня відбудуться лекції в Луцькому та Ківерцівському медичних коледжах. Тго ж дня в школах Луцька відбудться уроки на тему «Всесвітній Поліо День».

«Ми закликаємо усіх, кому небайдужа безпека наших дітей і суспільства в цілому, долучитися до відзначення Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом, щоб сприяти вирішенню проблем з доступністю вакцини та роз’ясненню батькам важливості профілактичних щеплень від поліо. Ми наближаємось до історичного моменту – знищення (ерадикації) вірусу поліомієліту на планеті Земля! Проте нам залишився один крок – зробити щеплення своїм дітям, щоб не залишити жодного шансу для вірусу», — кажуть організатори.

Ініціатор проведення заходів до Всесвітнього дня боротьби з поліо в Україні – клуб Ротарі в Україні, партнер — ГО «Батьки за вакцинацію» за підтримки Департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради.

 

Довідково:

Поліомієліт – це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч.

Джерелом інфекції є хворі або вірусоносії. Основним способом поширення інфекції був безпосередній або опосередкований контакт із хворим (через руки, носові хустинки, одяг, постільну білизну тощо).

Виділення вірусу відбувається через слиз носоглотки або з кишківника з фекаліями і розпочинається вже в інкубаційний період, який триває в середньому 5-12 днів (можливі коливання від 2 до 35 днів). Після появи перших симптомів захворювання вірус продовжує виділятися з фекаліями.

Перші симптоми захворювання проявляються підвищеною температурою, втомою, головним болем, нудотою, ригідністю м’язів шиї та болем у кінцівках. Розрізняють дві форми поліомієліту: непаралітична та паралітична.

Непаралітична форма перебігає у вигляді так званої «малої хвороби» (абортивна форма), яка проявляється короткочасною лихоманкою, катаральними (кашель, нежить, біль у горлі) та диспептичними явищами (нудота, блювота, рідкі випорожнення). Усі клінічні прояви зникають зазвичай протягом кількох днів. Іноді за нею настає тимчасове поліпшення стану хворого зі зниженням температури, або хвороба одразу переходить у другу фазу — «велику хворобу», коли головний біль більш виражений і супроводжується болем у спині, кінцівках, підвищеною стомлюваністю м’язів. За відсутності паралічів хворий видужує.

У період до початку проведення вакцинації паралітичний поліомієліт був чи не однією з найзагрозливіших хвороб, оскільки вражав тисячі та десятки тисяч людей, головним чином дітей до 5 років, з яких близько 10% помирали, а 40% ставали інвалідами.

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації. Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

  • вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців;
  • ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ). Окрім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:
  • додержуватись правил особистої гігієни (миття рук);
  • свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Пам’ятайте! Поліомієліт – підступна і дуже небезпечна хвороба.

Тільки щеплення дітей поліомієлітною “живою” вакциною – надійний засіб захисту.

Слід зробити все можливе, щоб наші діти були всі своєчасно імунізовані проти даного небезпечного захворювання і ніколи не хворіли.