Науково-практична конференція з міжнародною участю

Науково-практична конференція з міжнародною участю

2018-09-18T17:24:59+03:00 18.09.2018|

17 вересня на базі Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання розпочалась двохденна науково-практична конференція з міжнародною участю «Міждисциплінарний супровід дітей групи ризику: міжнародний досвід».

У програмі конференції доповідні видатних науковців у галузі педіатрії, тератології, медичної генетики, психології.

З привітальним словом виступив начальник управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк, він зауважив на тому, що і надалі потрібно вивчати вплив факторів навколишнього середовища на вагітність і здоров’я дітей.

Учасників конференції також привітала начальник управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко, яка побажала учасникам ефективно використати час та поспілкуватись із організаторами конференції.

Як повідомила Тетяна Виговська, заступниця головного лікаря Волинського обласного будинку дитини «Конференція є, по суті, унікальною, тому що це об’єднання дуже різних за спеціальностями людей. Зокрема, фахівці зі США – це всесвітньо відомі фахівці із медичної генетики, а також із психології і ті, які займаються опікою дітей з фетальним алкогольним синдромом. Крім того, на цю конференцію запрошені наші колеги освітяни та науковці зі Східноєвропейського національного університету імені лесі Українки: психологи, біологи, математики.

Головна тема – це вроджені вади розвитку, опіка дітей з вродженими вадами розвитку і особливий акцент на проблемах дітей з фетальним алкогольним синдромом. Один із наших гостей, професор Кеннет Джонс, який вперше описав весь симптомокомплекс, який розвивається у дітей з фетальним алкогольним синдромом. Думаю, що аналіз усіх напрацювань дасть можливість поліпшити опіку над дітьми з фетальним алкогольним синдромом. Усю цю роботу започаткував  відомий професор, знаний в Україні більше 20-ти років, Володимир Вертелецький із Алабами. Він – ініціатор і цієї конференції, і ряду наукових досліджень, а також групі українців, об’єднаних у Міжнародний благодійний фонд «ОМНІ-мережа для дітей». Основна мета цього фонду – інформаційна підтримка опіки дітей з вродженими вадами».

Під час виступу Крістіна Чамберс, професорка кафедри дизморфології та тератології, відділу педіатрії, кафедри епідеміології та глобального школи фармації та фармацевтичних наук Каліфорнійського університету Сан-Дієго (Каліфорнія, США)  розповіла присутнім про важливість дослідження фетального алкогольного синдрому в тому, що це проблема усього світу.

– Це удача, що ми маємо змогу співпрацювати з педіатрами та неонатологами в Україні, щоб більше дізнатися про цей стан і, особливо, в плані поліпшення наших можливостей діагностувати цей стан якомога раніше. Це потрібно, щоб ці діти могли виграти від вчасно розпочатого втручання і лікування. Мої колеги з університету Еморі в Атланті мають напрацювання, які допомагають цим дітям, ураженим алкоголем, краще навчатися в школі та справлятися зі своєю поведінкою. Основні проблеми цих дітей – поведінкові, також проблеми із навчанням та запам’ятовуванням і ці проблеми у житті – постійні. Ми вважаємо, що з раннім втручанням їхня якість життя  може бути значно кращою – підсумувала  професорка.

 

Управління охорони здоров’я Луцької міської ради