Круглий стіл «Актуальні напрямки розвитку паліативної допомоги у Волинській області»

Круглий стіл «Актуальні напрямки розвитку паліативної допомоги у Волинській області»

2018-08-03T10:41:54+03:00 09.07.2018|

У Луцьку відбувся Круглий стіл «Актуальні напрямки розвитку паліативної допомоги у Волинській області». Представники медустанов та учасники програм по підтримці важкохворих людей обговорили нагальні проблеми, які виникають при наданні паліативної допомоги на Волині та у Луцьку. Захід відбувся 09 липня 2018 року за ініціативи благодійного фонду «СТОПРАК».

Завідувачка інформаційно-аналітичним відділом Управління охорони здоров’я Луцької міської ради Тетяна Князькова розповіла, що у обласному центрі планується створити бригаду, в яку входитимуть лікар, медсестра, соціальний працівник та духівник. Останній – за бажанням родини хворого, адже в кожній сім’ї свої релігійні переконання. Ця група людей допомагатиме рідним легше прожити цей кризовий та емоційно важкий етап, коли приходить усвідомлення, що людину вже не врятуєш. Адже дуже важливо не лише навчити близьких людей правильно доглядати за хворим та полегшити його стан, а й вистояти психологічно.

Про специфіку роботи з паліативними дітьми розповів консультант-правозахисник у Мережі ЛЖВ Євген Новицький: «Насамперед потрібно спрямувати свою діяльність на те, аби навчити маму, яка доглядає за важкохворою дитиною, що їй робити. Дуже часто, особливо у віддалених районах, матері просто губляться, адже не знають, як допомогти власній дитині…».

Євген Новицький зауважує, що коли сім’я починає розуміти, що дитина помирає, для них це страшенний стрес, за яким приходить паніка. В таких випадках дуже гарним варіантом є процедура, коли дитинку хоча б на тиждень відправляють у відповідний центр для догляду, а в цей час спеціальна бригада, їде додому до пацієнта чи пацієнтки, облаштовують там необхідні умови, консультують та працюють з батьками й рідними, готують їх психологічно. Можливо навіть шукають на місці волонтерів чи благодійників, які теж могли б допомогти сім’ї.

Зі слів представників різних медзакладів, це – нормальне явище, коли батьки навчені та підготовлені, адже, за статистикою, більшість діток все ж таки помирають вдома. Зокрема, у гематологічних відділеннях мами і тати часто просять, аби дитину більше не мучили, і забирають її з лікарні.

Менеджерка Програми «Громадське здоров’я» МФ «Відродження» Ксенія Шаповал-Дейнега переконана, що психологічна робота з важкохворими пацієнтами та їх рідними дуже потрібна, адже ставлення близьких людей часто буває запорукою успішного лікування.

«Моїй бабусі 86 років і якби не вся родина, які добиваються, підтримують, шукають, виборюють, то вона теж досі була б «лежачою». Психологійчний настрій дуже важливий. Адже, коли немає з ким поговорити, то й більше болить», – ділиться власним досвідом представниця фонду.

Під час Круглого столу також були присутні заступниця головного лікаря Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини з УЦНС та ПП Тетяна Віговська, заступниця головного лікаря Волинської обласної лікарні «Хоспіс» Наталія Рабченюк, головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» Лідія Кривдік.

Своїм досвідом ділилися заступник головного лікаря Рівненського обласного спеціалізованого будинку дитини Надія Сидор та в.о. головного лікаря КЗ «Волинська обласна лікарня «Хоспіс» м. Ковель» Наталія Віслогузова.

Присутні також обговорили можливість створення на базі КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» виїзної мультидисциплінарної бригади та створення на базі Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини з УЦНС та ПП респісу.