Профілактика гострих кишкових інфекцій

Новини

Інфекційними  називаються захворювання, які спричиненні проникненням в організм патогенних мікроорганізмів. При інфекційних хворобах ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельози, холера, черевний тиф, вірусний гепатит А та інші. Ці захворювання викликаються різними збудниками і мають ряд клінічних проявів. Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бацилоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишковику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бацилоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудників в великій кількості, при цьому виявити бацилоносіїв можливо лише при бактеріологічному обстеженні.

Спостерігаються також так звані стерті форми захворювання, коли хвороба  проявляється лише короткотривалим незначним нездужанням при задовільному загальному стані. Хворі не надають особливого значення цим порушенням, своєчасно не звертаються за  медичною допомогою і не дотримуються необхідних заходів гігієни. В результаті такі хворі стають джерелом розповсюдження інфекцій.

Раннє виявлення хворих і бацилоносіїв, швидке встановлення вірного діагнозу і своєчасно почате лікування має важливе значення в профілактиці кишкових інфекцій.

Для кишкових інфекцій характерними є спільні шляхи розповсюдження. Основними є вода і харчові продукти, з якими збудник може потрапити в організм здорової людини. Забруднення води може відбуватися при потраплянні у воду випорожнень, що містять патогенні мікроорганізми, незадовільного рівня санітарного облаштування населених місць, незадовільного утримання туалетів, невірної організації збору видалення і знезараження нечистот. В цих випадках збудники хвороб легко проникають, як  на поверхню, так і в грунтові води, і людина заражається при купанні, при вживанні цієї води.

Також причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності (токсинів).
Інфікування відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними симптомами ГКІ є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, підвищення температури тіла.
Щоб не було харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних заходів профілактики:

  1. Виконувати правила особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі і після перебування в громадському транспорті, відвідування туалету (адже після миття рук кількість мікроорганізмів в значній мірі зменшується).
    2. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
    3. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм, зелений туризм тощо) для миття посуду і рук використовувати профільтровану і кип’ячену воду, для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
    4. Не вживати м’ясні та молочні продукти, що були придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб.
    5. Перед вживанням свіжих овочів чи фруктів слід їх ретельно мити і обдавати окропом.
    6. Для вживання вибирати продукти, піддані термічній обробці, ретельно прожарюйте (проварюйте) продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти. Не зберігайте їжу тривалий час, навіть у холодильнику.
    7. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години. При покупці м`ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу заводській упаковці, обов’язково переконайтесь в терміні придатності;
    8. Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);
    9. При зберіганні в холодильнику чи приготуванні страв не допускайте контакту сирих і готових харчових продуктів, використовуйте окремий розділочний інвентар (ножі, дошки).
    10. Не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
    11. Купайтеся тільки у встановлених для цих цілей місцях, на офіційно дозволених пляжах. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.
    12. Криниці розташовуйте якнайдалі від можливого джерела забруднення (на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки громадським відром.
    Виконання цих нескладних порад дасть можливість уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції чи харчові отруєння і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
    Але, якщо раптом у Вас з’явилися симптоми гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою ! Самолікування небезпечне для здоров’я ! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора, з’являються штами мікроорганізмів, що не чутливі до антибіотиків. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

 

 

Управління охорони здоров’я Луцької міської ради

Новини
Проведення підписної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» у комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3»

Начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук  відвідав з робочим візитом  КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3», де ознайомився з ходом виконання вимог  наказу МОЗ України від 19.03.2018 №503 “Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає …

Новини
Продовження ознайомлення із закладами охорони здоров’я м. Луцька

У рамках  проекту «Рятуємо по-європейськи», начальник управління охорони здоров’я Луцької міської  ради  Микола Якимчук продовжив ознайомлювати делегацю  з Республіки Польща з роботою комунальних медичних  закладів. Представники делегації  на чолі з старостою Бартошицького повіту Войцехом Прокоцьким відвідали Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф,  де ознайомилися з роботою централізованої …

Новини
Налагодження співпраці між закладами охорони здоров’я м. Луцька та м. Бартошице Республіки Польща.

У рамках проекту «Рятуємо по-європейськи», який організований закладами освіти  м. Луцька (координатор  директор КЗ «Луцька гімназія №4 імені Модеста Левицького» Олександр Мишковець)  та зі сторони Республіки Польща (директор об’єднання шкіл понад гімназійних №2 імені Елізи Ожешкової м. Бартошице  Варміно – Мазурського воєводства Збігнєв Петшак)  начальник управління охорони здоров’я Луцької міської  …